Skruzdėlynas, degintos slyvos.

skruzdelynas.JPG   Skruzdėlynas – daugelis iš mūsų esame įpratę vadinti mūsų nacionaliniu desertu ir rašyti greta šakočio, žagarėlių ar suvalkų vyšnių pyrago. Deja, tiesa yra kiek kitokia: šakotis yra arabiškosios virtuvės patiekalas. Pasirodo, jog šis patiekalas yra kilęs iš persų virtuvės. Tiesa, mūsiškis skruzdėlynas skiriasi nuo jų zulbia, tuom, jog iraniečiai gamina šį patiekalą iš mielinės tešlos bei pagardina skaldytais riešutais ar datulėm.

Taigi kaip šis patiekalas pateko ant mūsų stalo? Atsakymas yra paprastas: kaip ir daugelio ,,lietuviškų“ patiekalų atsiradimą lėmė karai. Pirmoji tauta Europoje perėmusi šį patiekalą iš rytų šalių – vokiečiai. Kryžiaus žygių metu vokiečiai ne tik plėšikavo, tačiau ir įsisavino dalį vietinės kultūros, kuri vėlesniame laikotarpyje paplito po visą Europą ir už jos ribų. Pavyzdžiui, tas pats skruzdėlynas dėka vokiečių emigrantų 1879 metais pateko ant amerikiečių stalų kiek kitokiu vardu ,,Funnel cake“.

Neatsižvelgiant į visą tai, lietuviškas skruzdėlynas yra vienintelis nekepamas iš mielinės tešlos. Taip pat jis turi unikalią tekstūrą, pasižyminčia trapumu bei traškumu.

Reikės:

  • Lakštams:
  1. 30 g riebios grietinės
  2. 240 g kvietinių miltų
  3. 2 kiaušinių (apie 160 g)
  4. 5 g druskos
  5. Aliejaus kepimui
  • Sirupui
  1. 80 g medaus
  2. 20 g vandens
  3. 2 g druskos
  4. 30 g sviesto
  • Slyvoms
  1. 350 g geltonųjų slyvų
  2. 70 g sviesto

Eiga:

  • Lakštai:
  1. Sumaišyti visus ingredientus
  2. Pilnai suformuoti glitimą
  3. Įdėti tešlą į dubenį, uždengti bei pailsinti apie 1 valandą
  4. Iškočioti tešlą bei suformuoti 2 milimetrų storumo lakštus
  5. kepti iki 160 laipnių įkaitintame aliejuje
  • Sirupas:
  1. Karamelizuoti medų kartu su druska
  2. Įmaišyti sviestą, atvėsinti iki 120 laipsnių
  3. Supilti vandenį bei išmaišyti
  • Slyvoms
  1. Iškepti slyvas žarijose, tol kol odelė bus visiškai juoda
  2. Sudėti slyvas į dubenėlį, uždengti ir palaukti, kol atvės iki 50 laipsnių
  3. Nulupti slyvas bei išimti kauliuką
  4. Sutrinti slyvas kartu su sviestu bei ištekėjusiomis slyvų sultimis

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s